Днес е най-късия ден в годината, посрещаме зимата, украсяваме коледното дърво

0

Днешният 21 декември е най-късият ден в годината. Той ще продължи точно 9 часа, за разлика от нощта, която е с продължителност 15 часа.

Причината е, че днес ще настъпи т.н. зимно слънцестоене, 12 минути преди полунощ, в 23 часа и 48 минути ще посрещнем астрономическата зима. Зимното слънцестоене продължава три дни, след него денят започва да нараства, докато се изравни с нощта, което става на пролетното равноденствие.

Това за съвременните хора е един от най-парадоксалните моменти през цялата година, но за древните този преход е бил доста драматичен. Тъмнината тържествува над всичко живо и по време на нейния триумф настъпва светлина и от този момент денят започва да нараства. Слънцето се “ражда” за нов живот, за новата година и заедно с това се осигурява живота не само на царя – жрец, но и на целия социум.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

В деня на зимното слънцестоене се препоръчва да се въздържате от шумни тържества, прием на алкохол, вредни и мазни храни. Астролозите също препоръчват да не бъдете алчни, но и да изплатите всичките си дългове, преди зимното слънцестоене.

Отделно място в най-краткия ден от годината е отделено за почистване на къщата. Астролозите съветват да не посрещате този ден в мръсен дом, в противен случай проблемите ще преследват през цяла година. Време е да се отървете от стари, счупени и ненужни неща. Същото се отнася и за отношенията с хора, с които общуването не с радост.

Освен това в този ден те съветват да облечете коледното дърво, като изберете играчки, които въплъщават вашите мечти. Късметите също няма да ви навредят. Също така е препоръчва да видите рано слънцето.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук