Днес е Неделя след Петдесетница, Петрови Заговезни

0

На днешния ден Православната църква отбелязва Неделя след Петдесетница – Петрови заговезни.

Според канона, това е последният ден, в който християните могат да ядат месо, след тази дата започват Петровите пости. Тъй като тази година обаче Възкресение Христово беше на 2 май, тази година постите ще са само 2 дни – на 28 и 29 юни, когато се честват първовърховните апостоли Петър и Павел.

В Неделя след Петдесетница свети апостол Петър произнесъл първата християнска проповед. В този ден приели вярата в Христа, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност около три хиляди души.

На този ден църквата празнува всички светии, разпространявали Евангелието на Спасението. Почита светците като верни приятели и раби на Бога и се прекланя пред техните чутовни дела и подвизи, извършени от тях за Божията слава и с помощта на Божията благодат.

Заговезни са църковни празници, отбелязвани в деня преди началото на период на пости. В годината има Месни заговезни и Сирни заговезни – преди започване и в началото на Великите (Великденски) пости; Петрови заговезни – преди започване на Петровите пости; Богородични заговезни – преди започване на Богородичните пости и Коледни заговезни – преди започване на Коледните пости.

Ако в някоя година Възкресение Христово се падне между 5 и 8 май, въобще няма пост

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук