Днес е празникът на българската авиация, навършват се и 110 години от първия боен полет в историята

0

На 16 октомври се отбелязва празникът на авиацията и Българските военновъздушни сили.

Днес се навършват и 110 години от първия боен полет в историята ни. Извършват го поручик Радул Милков и поручик Продан Таракчиев, които хвърлят над Одрин две ръчни гранати. Това е и един от първите бойни полети в световната история. Счита се, че това е и датата на първата бомбардировка в света.

Българските летци са направили много неща за първи път, а пример за това е първият нощен полет в историята на Франция. Той се осъществява от русенеца поручик Симеон Петров и Луи Блерио. Христо Топракчиев, Никифор Богданов, Симеон Петров и аеромеханик Иван Платников  отиват в школата на французина, където разработват методиката за това как може да бъде осъществен нощния полет. Парижани са поразени, издават пощенски картички с четиримата българи.

През 1912 г. Симеон Петров става първият летец в света, който приземява самолет със спрял двигател. Той осъществява и първата в света нощна бомбардировка. Това става на 7 ноември 1912 г.,  по време на Балканската война. Русенецът прави и първото в света разузнаване и бомбардиране над противникова столица – Цариград.

Българката Райна Касабова пък е първата жена в света, извършила боен полет. Това става по време на Балканската война, когато българката извършва полет над Одрин. През 1913 г. Милчо Митев и Джовани Сабели осъществяват първото прелитане от континент на континент.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук