Днес е празникът на левичарите

0

13 август се отбелязва като Международен ден на левичарите. Чества се от 1984 г., по инициатива на Международната конфедерация на леворъките във Великобритания, като знак на протест срещу устроения за десноръките свят. Разбира се съществуват противоречиви стереотипи за потенциалът на „левичарите“. Изследвания показват, че завършили висше образование, чиято лява ръка е по-развита, печелят с 13-21% повече от „десноръките” си колеги. Освен това, левичарите по-често стават специалисти от висока класа – 53% срещу 38% и са по-склонни да се занимават с различни изкуства. Неоспорим е фактът, че левичарите са несравнимо повече сред художниците, музикантите, както и някои категории спортисти. Всеки шести човек в света е левичар.

Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Рамзес ІІ, Тиберий, Юлий Цезар, Карл Велики, Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Бисмарк, Симон Боливар, Махатма Ганди, както и много британски крале и кралици – кралица Виктория. Леворък е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на „Майкрософт“ – Бил Гейтс.

В армията от известни леворъки са Аристотел, Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол, Ханс Кристиан Андерсен, Марк Твен, Исак Нютон и Алберт Айнщайн. Както и Моцарт, и Бетовен – техните произведения, партията за лявата ръка често е по-сложна и затова и до днес музикантите-левичари изпълняват тяхната музика по-добре от останалите си колеги. Лявата ръка е предпочитана и от Джими Хендрикс, Пол Маккартни, Кърт Кобейн, Ринго Стар.

Към „клуба на известните актьори-левичари“ се отнасят още Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Киану Рийвс, Никол Кидман и Анджелина Джоли.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук