Днес е “Свети Врач”, почитаме светите безсребърници Козма и Дамян

0
Почитаме Светите безсребреници Козма и Дамян

На 1 юли отбелязваме Деня на Св. Безсребърници Козма и Дамян. Това е църковен празник, влязъл в народния календар с името “Свети Врач”.

Козма и Дамян са почитани заради способността им да изцеляват от недъзите и да оказват лечебна помощ. Тях също ги наричат покровители на книжовното учение.

Изучили лекарско изкуство, лекували даром, без да взимат пари и за това са наречени “безсребърници”. За дейността им Иисус Христос ги надарил с чудотворна целебна сила. Двамата извършили и множество благотворителни дела – подпомагали бедни и бездомни, подсигурявали им подслон, храна и лечение. Във времето се сдобили с широка популярност и на техните умения завидял бившият им учител, също лекар.

Воден от силна злоба, той ги завел в планината и ги убил с камъни. Светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян намерили смъртта си през 284 г.

Имен ден празнуват: Козма, Кузман, Дамян, Дамяна, Красимир, Красимира, Красин, Красина.

На тази дата Българската православна църква празнува и едно от значимите събития в духовната история на България – връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. След смъртта си през 946 г. Йоан Рилски е погребан в Рилската обител, но скоро след това цар Петър (927-969) нарежда мощите му да бъдат пренесени в Средец (дн. София). Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е и канонизиран. През 1195 г. цар Асен тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1496 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител връщат мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук