Днес е Светла сряда, пак се боядисват яйца

0
2106
В четвъртък преди Възкресение се боядисват

Почитат се св. архидякон Стефан и св. Андрей .

На Светлата сряда от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е така, защото според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

В Западна България на Светла сряда моми и ергени изпълняват играта Ладино хоро. Девойките се налавят в кръг, а две от тях държат кърпа над веригата. На три пъти те разсичат хорото и всяка мома се провира през арката от кърпи. Наоколо другите пеят песен, която е адресирана към последната мома в редицата и в нея предричат за какъв момък ще се омъжи.

В Странджа пък момите изпълняват друг интересен обичай – Мара Лишанка. Взимат от три млади булки по един чехъл с различен цвят и ги напъхват един в друг. Така оформят кукла, наречена Мара Лишанка, забраждат я и я накичват като булка със сребърни невестински накити – титрици. После момите, придружени от ергени и други жени и мъже от селото, отиват на реката, „окъпват” куклата, измиват си лицата и се връщат в селото.