Днес е Световен ден на радиото

0
143
7 май

13-и февруари се отбелязва като Световен ден на радиото, признателност за уникалната способност на тази медия да се докосва до живота и сближава хората във всяко кътче на земното кълбо.

Радиото е най-широко достъпната масмедия, достигаща до най-много хора по цял свят, независимо от образователната им степен, социално-икономически статус, пол и възраст. Инициативата за Световен ден на радиото е на ЮНЕСКО и датира от 2012 година. Първоначалната идея принадлежи на Испанската радиоакадемия и е внесена за обсъждане в световната културна организация на ООН – ЮНЕСКО. След няколкогодишни проучвания и дебати (предвид и факта, че привържениците на Александър Попов и Гулиелмо Маркони не могат да постигнат единодушие), се определя датата 13 февруари, когато е рожденият ден на радиото на Организацията на обединените нации през 1946 г.

Световният ден на Радиото има за цел да се повиши информираността за значението на радиото, насърчаване на лицата, отговорни за взимането на решения за предоставяне на достъп до информация чрез радио и подобряване на работата в мрежа, и международното сътрудничество между радио и телевизионни оператори.

Радиото е медията, без която не можем, която завинаги промени общуването между хората. Независимо кога, как и къде слушате радио – сутрин преди работа, докато пътувате или вечер преди да си легнете. Независимо дали го слушате със стария транзистор или радиоточката, през компютъра или телефона си, в къщи или в колата си – радиото неизменно е част от нашето ежедневие. То винаги е редом с нас.