Днес е Световният ден на легендарната четворка „Бийтълс“

0
354
Световния ден на легендарната четворка

На 16 януари отбелязваме Световния ден на легендарната четворка от Ливърпул „Бийтълс“. Денят се чества от 2001 г., като е обявен от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата /ЮНЕСКО/.  На тази дата през 1957 г. в Ливърпул е открит клуб „Кавърн“, където групата прави своя дебют. За по-малко от три години легендите изнасят в него почти 300 концерта.

„Бийтълс“ е създадена през 1960 г. В нея влизат Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и барабанистът Пийт Бест, заменен през 1962 г. от Ринго Стар. Групата е един от най-ярките символи на контракултурата през 60-те години на XX век.

 „Бийтълс“ издават общо 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла, продадени до днес в тираж над един милиард и 300 милиона копия! Ливърпулската четворка се превръща в един от най-ярките музикални феномени на миналия век. А според списание „Ролинг стоун“ и в първенец в списъка със 100-те най-добри изпълнители на всички времена.

През 1970 г., след излизането на последния им албум „Let It Be“, групата се разпада и всеки от тях започва успешна солова кариера.

Джон Ленън е убит край дома си в Ню Йорк на 8 декември 1980 г., а Джордж Харисън умира от рак на 29 ноември 2001 г

Пол Маккартни и Ринго Стар и днес продължават да творят – пишат музика и изнасят концерти.