Зеленият сертификат се въвежда от 21 октомври

0

От 21 октомври се въвежда „зелен сертификат“, обяви здравният министър Стойчо Кацаров. Документът ще важи като вход за всички дейности на закрито.

На практика това значи, че в заведения, магазини с площ над 300 кв. м., фитнес зали, кина, театри, обществени сгради и институции ще се влиза само с доказателство за ваксина, преболедуване или отрицателен тест. Изискването няма да важи за градския транспорт.

Covid-19: Драстичен скок по всички показатели!

Онлайн обучение се въвежда във всички области, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хил. души на 14-дневна база. Това означава, че към засега училищата в 23 области от страната няма да затварят. В момента повечето области у нас са в т.нар. тъмночервена зона с над 500 на 100 хил. души заболеваемост, но не са достигнали границата от 750.

В някои области обаче критичната зона е премината. Според данните на Единния информационен портал в общо 5 области – Видин, Габрово, Монтана, Перник и София-град са над границата от 750 заразени.

Най-вероятно обаче ще бъде въведена ротация на класовете. Тя се препоръчва при заболеваемост между 500 и 750.

Прекратяват се свижданията в болниците. Екскурзиите също ще са само със зелен сертификат.

Новите ограничения бяха обавени в деня с рекордно висок брой новозаразени. Според последните данни през изминалото денонощие са установени 4979 случая. Починалите са 219 души.

 

зарядни станции за електромобили