Днес „за последно“ работим за държавата

0
На 16 май

Това са изчислили от Института за пазарна икономика (ИПИ).

До този момент изработеното от нас отиваше за сумата, която дължим на държавата под формата на данъци. От ИПИ са изчислили, че общо в България ще изработваме по 223 млн. лв. за ден. Сметката е на база очаквания брутен вътрешен продукт, заложен в бюджета за 2013 г. Следователно през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените близо 27 млрд. лв. национални приходи в хазната.

Датата е символична и показва кога държавният бюджет би се попълнил, ако всичко изработено бъде моментално изземвано. В България се нарича „ден на свобода от правителството“, което съответства на термина на английски език Tax Freedom Day.

В България Tax Freedom Day традиционно се пада през май. По-ранното му настъпване през последните 3-4 години според Института по пазарна икономика се дължи до голяма степен на по-ниските приходи след рекордната 2008 г. и появата на бюджетен дефицит. Тоест, държавата уж изземва по-малко, но харчи както преди – за сметка на натрупани резерви и нови дългове.

Денят на свободата от данъци е показател за ролята на държавата и степента на преразпределението в икономиката. Колкото по-късно в годината настъпва този ден, толкова по-голямо е облагането на бизнеса и гражданите в страната. Това, от своя страна, води до по-малък икономически растеж, защото преразпределението е неефективно.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук