Дни преди Великден педиатрията в УМБАЛ „Канев“ получи дар от „Зонта“

0
Дни преди

Броени дни преди вай-големия християнски празник – Великден, педиатричното отделение на Университетската болница „Канев“ в Русе, получи ценен дар – модерна апаратура, съобщиха от лечебното заведение.

Дарението е от дамите от Зонта клуб в Русе и включва три инфузионни помпи, и апарат за визуализация на вени на бебета и малки деца. Общата стойност е около 16 000 лева.

Както ТВН вече писа, средствата бяха събрани по време на благотворителен търг

По думите на началника на педиатричното отделение д-р Ева Цонкова, инфузионните помпи са много модерни и служат за дозиране на медикаменти и разтвори за вливане на деца. Те ще улеснят работата на персонала, като ще сведат до минимум техническата работа и в същото време ще облекчат грижите за пациента.

Апаратът за визуализация на вени пък ще скъси времето за реанимация, ще намали болката и ще направи по-ефективна работата на лекарите. Цонкова обясни, че често реанимацията на деца е затруднена, тъй като венозните им съдове са много малки и не се откриват лесно.

В педиатричното отделение на УМБАЛ „Канев“ годишно се лекуват между 2500 и 2700 деца. Преди две години то бе преместено в Хирургичния блок на болницата и основно ремонтирано с финансовата подкрепа на благотворителната фондация „Игнат Канев“, която дари 500 000 лева.