ДНК тест потвърждава съществуването на викингски жени воини

0
121

През 1878 г. на шведския остров Бьорко археолози откриват викингска гробница. В нея те се натъкват на скелет на викингски воин, погребан с оръжия, отличаващо се облекло и два коня.

Това им подсказва, че скелетът е на мъж воин от висок ранг. През 2017 г. обаче ДНК тест потвърждава, че учените са грешали – скелетът със сигурност е на жена.

Някои учени обаче смятат, че няма как жена да е била воин от висок ранг. Те предполагат, че оръжията и конете всъщност са принадлежали на съпруга на тази жена.

Други пък поддържат версията, че са били погребани телата на двама души в гробницата, просто това на мъжа по-късно е преместено. Част от тях дори смятат, че колегите им са изследвали грешни кости – непринадлежащи на открития скелет.

Екипът, извършил изследванията на скелета, излиза със становище, че жени воини с такъв статус са съществували през Х век сред викингите и са се били редом до мъжете воини.

Относно твърдението, че са изследвали „грешни кости“, изследователите аргументира истинността на ДНК теста от 2017 г. с факта, че в гробницата е открит само един скелет, затова костите няма как да бъдат объркани.

Учените и преди са знаели за съществуването на викингски воини жени, но те са небрежно споменавани в писмени източници. Този скелет е първото убедително археологическо откритие, потвърждаващо, че са съществували.