ДНСК пак спира строежа на „Златен век“

0
Снимка: БГНЕС

Строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ отново ще бъде спряно, обяви шефът на националния строителен контрол (ДНСК) Влади Калинов. Основанието този път е изтекло строително разрешително. Информацията идва само часове след като от строителната фирма „Артекс“ организираха протест пред регионалното министерство.

Казусът със „Златен век“ продължава вече две години. Строителството бе спряно покрай скандала с бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. През 2019 г. той бе свален от всички постове в партията след акто стана ясно, че си е купил луксозен апартамент от същата фирма в друг скъп квартал – „Изток“.

Снимка: БГНЕС

Вниманието се насочи към „Златен век“ когато се разбра, че с помощта на депутати от ГЕРБ е прокарана поправка в Закона за устройството на територията, според която разрешителното за строеж на сградите от категорията на 34-етажния небостъргач е с десет, а не с петгодишна давност. „Артекс“ твърдят, че тяхното разрешително е валидно поне до 2022 г. Строителството бе спряно заради отклонения в проекта, но тази заповед бе отменена от съда. Сега държавата е намерила ново основание.

Според Калинов строителната площадка е открита през 2010 г., а самото разрешение е дадено три години по-рано. Той пресметна, че то е изтекло през януари 2020 г., след като е било подновено през 2012 г.

В момента „Златен век“ е построен наполовина – вдигнати са 17 етажа. Срещу проекта има силна съпротива от инициативен комитет в „Лозенец“.