До часове пращат армия по границата с Турция

0
Снимка: МО

До часове по границата с Турция ще бъдат пратени между 400 и 700 военннослужещи. Те ще помагат при охраната и ще се опитат да спрат нелегалните мигранти.

Очаква се военният министър Георги Панайотов да подпише заповедта за изпращането им днес или утре. Тя ще влезе в сила 24 часа по-късно.

„Готови сме. Много от тактиките и действията са подходящи при една такава обстановка. Чрез нашите специални постове, специално разузнаване, чрез действия, които са много близки до директните акции, ние ще успеем да неутрализираме незаконното влизане на мигранти на територията на страната. При взаимодействие с колегите от МВР и Гранична полиция ще извършим необходимите действия, така че това да не се допусне“, заяви командирът на Силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев.

Решението военните да се включат е взето след среща в Елхово с МВР в сряда, съощиха от министерството на отбраната.

„Натискът на българската граница се увеличава, което изисква от правителството да действа и то прави точно това“, подчерта министърът Георги Панайотов.

Войниците ще бъдат основно от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) със съответната техника и екипировка.

„Те ще охраняват българската граница, каквито задължения имат съгласно закона. При необходимост ще подпомагат жандармерията и „Гранична полиция“ в тяхната дейност, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация, включително и медицинска, наблюдения на границата, включително и морската, ако има подобна необходимос“, обясниха от военното министерство.

Най-добрата агенция за подбор на персонал