До къде стигна Tesla Roadster?

0
116
До къде стигна Tesla Roadster?

Припомняме, че през февруари бе изстреляна червената електрическа кола Tesla Roadster с манекена Starman с новата ракета на SpaceX Falcon Heavy към Марс. Девет месеца по-късно е ясно, че тя е пропуснала целта си, обикаля около Слънцето и няма да е на орбита около Марс, съобщиха представители на компанията. В момента той и неговият Roadster са на 286 924 204 км от нас и скоростта му е 56 848 км/ч или 15.79 км/сек. Ако имаме търпение, ще го видим отново наблизо вероятно през 2091 година.

Интересна подробност е, че тъй като основателят и главен изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск симпатизира на култовата книга на Дъглас Адамс „Пътеводител на галактическия стопаджия“ – на дисплея на автомобила стои надписът „Без паника!“, който е прословутата фраза, украсяваща корицата на любимата поредица за мнозина. Затова и коментарът към орбиталната диаграма от SpaceX в Twitter е бил, че „Следващата спирка е „Ресторантът в края на вселената“ за Starman.

Името на манекена не е случайно, то също е културна препратка към заглавието на песен на Дейвид Бауи от 1972 г. Преди старта Мъск обяви, че по време на пътешествието в дълбокия космос, в автомобила ще звучат песните на Бауи от 1969 г. „Space Oddity“ и „Life on Mars“. Ако батериите все още работят, първата е звучала 73 335 пъти, а втората 98 815 пъти.