До края на годината приключва ремонта на пътя Русе – Бяла, предстои ремонт на Дунав мост

0
562

До края на годината ще приключи ремонта на пътя Русе – Бяла. От цялото трасе за преасфалтиране е останал само участъка от Мидата до Борово. Това каза  зам.-министърът на Регионалното развитие Николай Нанков, който бе в Русе за участва в граждански диалог, посветен на регионалното развитие  „Европа в нашия дом”.

Сегашният път ще бъде алтернативен на бъдещата магистрала Русе-Велико Търново. Строителството на аутобана трябва да започне до края на годината. Към момента има подадена и трета жалба има за изграждането му, която по думите му се е оказала правно недопустима, но все пак забавя обявяването на обществените поръчки за изграждането на трасето.

Нанков отрече появилите се информации, че за магистралата се търсят чуждестранни инвеститори и че китайски компании вече са проявили интерес. По думите му, новата магистрала ще се строи с държавно финансиране, средствата ще се събират от тол-таксите. Изграждането може да стане в рамките на до 5 години, прогнозира Нанков. Той допълни, че “Дунав мост” ще бъде ремонтиран основно от българска страна. Предстои проектиране и техническо обследване, проектът трябва да е готов до няколко месеца. Тогава ще бъдат ясни необходимата сума и конкретният срок за изпълнение.