До март Тараклийският държавен университет става филиал на Русенския университет

0

Очаква се до м. март тази година Тараклийският държавен университет да се преобразува във филиал на Русенския университет.

Това стана ясно след среща на ректора на русенското висше училище проф. Хписто Белоев с Иван Паслар, председател на район Тараклия в Молдова.  По време на срещата проф. Белоев е припомнил, че вече три години двете държави обсъждат възможности и търсят варианти за постигане на най-доброто решение за подпомагане на развитието на образованието и младежите в Тараклия. В края на миналата година е била създадена работна комисия, като представител на Русенския университет е заместник-ректорът по интернационализация и комуникационна политика проф. Юлиана Попова. Подготвен е и проект за споразумение между двете държави, което урежда въпроси от по-общ характер.

Очакванията на всички ангажирани институции са процесът на преобразуване на Тараклийския държавен университет във филиал на Русенския университет да приключи до март тази година. Така организацията на учебния процес и приемът ще бъдат осъществени в необходимите срокове за започващата през септември нова учебна година.

Иван Паслар е споделил, че според представители на бизнеса в Тараклия за развитието на икономиката в региона са необходими специалисти в сферите на аграрното инженерство, транспортните технологии, икономиката и компютърните науки. Проф. Белоев е уверил Паслар, че Русенският университет е готов да обучава по тези специалности още през идната учебна година.

Обсъдени са били и други организационни въпроси като отпускане на стипендии за студентите с български произход, подобряване на условията в кампуса на университета, както и възможност за въвеждане на обучение в квалификационна степен „Професионален бакалавър“.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал