До няколко дни ще се наложи въвеждането на нови мерки

0
Стойчо Кацаров, Снимка: БГНЕС

До няколко дни България ще навлезе в т.нар. „оранжева зона“ по заболеваемост и ще се наложи въвеждането нови мерки. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Стойчо Кацаров.

„Мерките в „оранжевата зона” предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в „оранжевата зона”, планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне“, обясни той.

И днес: Ръст на новите случаи на коронавирус

Ден по-рано шефът на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев каза, че трябва да се въведат ограничения в София. След това от здравното министерство заявиха, че той се е объркал и му поискаха обяснения. Според Кацаров объркването идва от това, че Пенчев е смятал нивата на заболеваемост на 7-дневна, а не на 14-дневна база, както изисква планът на министерството. Така или иначе Пенчев може сам да наложи мерки без да иска съгласието на министъра.

За да продължат плащанията към медиците на първа линия, трябва да има актуализация на бюджета, каза още Кацаров. Те обаче ще могат да се платят само ако има актуализация на бюджета. Тя трябва да бъде направена от парламента. Засега не е ясно колко ще продължи работата на това народно събрание предвид невъзможността да се състави правителство.

Ново двайсет: В София няма да се затягат мерките

„Доколкото знам, по отношение на мерките за подпомагане, няма никакви пари в момента. За първа линия сме изплатили средствата за юни и юли от резерви на здравното министерство и на други министерства. За август вероятно парите няма да стигнат за изплащане дори на помощта за медиците на първа линия“, обясни министърът.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили