Добрич търси чрез съдия-изпълнител над 1 милион лева от Община Балчик

0
51
над 1 милион лева.

Кметът на Добрич е дал Община Балчик на съдия-изпълнител Община Балчик с иск за принудително събиране на над 1 милион лева.

Това съобщиха от общинската администрация в Добрич. Дължимата сума е натрупана от началото на годината за сметта, която се извозва от претоварената станция в крайморския град до депото в Стожер. Морската община трябва да превежда средства на Община Добрич за извозване на отпадъците от общините Шабла, Каварна и Балчик. По думите на кмета на Добрич Йордан Йорданов, въпреки разговорите с колегата му Николай Ангелов, през последната една година не е постигнато споразумение по този проблем. Сумата от натрупани задължения вече възлиза на над 1 млн. лв. Това е причина Община Добрич да започне стандартна процедура чрез изпълнителен лист да бъдат прибрани задълженията.

Очаква се това да стане в рамките на десетина дни.

Девет общини участват в сдружение „Управление на отпадъците – Регион Добрич”, което изгради депо в Стожер. Водеща в него е община Добрич и като такава е ангажирана да плаща таксите за оператор на сметището и на РИОСВ – Варна. С другите общини проблем за плащането няма, само кметът на Балчик отказва, каза Йорданов.

Количествата отпадъци, извозени от Балчик към Стожер за август са 3 700 тона, докато от Добрич са 3 400.