„Добрият самарянин“ започна да се пълни, има нужда от книги и обувки

0
4017

Това съобщиха от благотворителната организация „Каритас“ в Русе, които поддържат приюта. Възрастовия диапазон на обитателите е широк – от 18 до 89 години. Освен подслон, бездомниците получават храна и медицински грижи от 18-членния екип на социалното заведение. Сред тях има психолог, ерготерапевт, медицинско лице. Тъй като често се налага да общуват с буйстващи алкохолици, които нарушават вътрешния ред, има и охранители. Често се налага да се грижат за елементарната хигиена на настанените хора, тъй като някои повече от десетилетие са на улицата и са загубили дори елементарните навици да се грижат за тялото си. Помагат им да се сдобият с лични документи, социални пенсии.

По думите на психолога Милен Боев, някои от бездомниците имат роднини, но са прогонени от домовете си, защото имат психически и физически заболявания.

В „Добрия самарянин“ имат библиотека, организирана е и група за лечение от алкохолна зависимост. Боев споделя, че има планове за музикотерапия с класическа музика, както и арт терапия за настанените.

Настанените в „Добрия самарянин“ имат отчаяна нужда от топли обувки, сподели управителят на приюта Мартин Николов. По думите му, дрехи имало достатъчно, но топлите обувки били „кът“. Книги, за да се попълни библиотеката в приюта, също са добре дошли, завърши Николов.