Доброволното противопожарно формирование в Русе – само на хартия

0
348
Комисар Димитър Павлов

Доброволното противопожарно формирование в Русе съществува само „на хартия“. Това, със съжаление, сподели в началото на Седмицата на пожарната безопасност директорът на противопожарната служба в Русе комисар Димитър Павлов.

Част от хората били заминали за чужбина, а други били забравили, че са част от него. Наложило се набирането на нови доброволци, които вече преминават необходимото обучение.

Добрата новина е, че по време на произшествия пожарникарите срещат подкрепа от местните хора, каза още комисар Павлов. По думите му, помагат им и доброволци от сформираните по общини отряди, но в това отношение има какво още да се желае,

В резултат на човешка небрежност и недобронамерени действия два пъти се е увеличил броят на пожарите в сухи треви и храсти, и в незаконни сметища в Русенско, каза още комисар Павлов. По думите му, нарушителите се установяват много трудно, като от началото на годината са санкционирани само трима души.

„Надявам се хората да проумеят, че не трябва да си правят шега с огъня, това е изключително опасно“, коментира Павлов. Той напомни, че всяко излизане на противопожарен автомобил за произшествие е сериозен разход не само на финансов ресурс, но и на човешки.

Различни инициативи, посветени на повишаване културата на хората за безопасно поведение при пожар и други инциденти ще има в традиционната седмица на пожарната безопасност.

В Русе седмицата стартира с Ден на отворените врати на 10 септември за ученици и граждани и обсъждане на теми по пожарната безопасност. В четвъртък, 12-ти, ще се почетат загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци.

На 14 септември българските пожарникари и спасители честват своя професионален празник.

В понеделник, когато е първия учебен ден, от 11 часа пл. “Княз Александър Батенберг” в Русе ще има демонстрация и атрактивно представяне на пожарна и спасителна техника, оборудване и защитни средства.