Досегашният кмет на Бяла номиниран за нов мандат

0
759
Досегашният кмет на Бяла

Досегашният кмет на Бяла Димитър Славов е номиниран от съпартийците си за нов мандат. Това стана ясно след провеждането на номинационното събрание на ПП ГЕРБ във втората по големина община в Русенско.

Общо са били издигнати три кандидатури – на Славов, на заместника му Евгени Димов и на председателя на общинския съвет Мариан Антонов. Димов и Антонов обаче си направили отвод и отказали да участват в кметската надпревара, затова единствен фаворит за поста, около чиято фигура се обединили, се оказала тази на досегашния градоначалник.

Славов вероятно ще бъде и водач на листата с общински съветници, както беше и на предходните местни избори. В нея със сигурност място ще намери и сегашният председател на съвета Мариан Антонов.

На събранието са били направени и 20 номинации за съветници, но един от предложените си е направил отвод и затова от местната структура ще предложат общо 19 имена. Ще се разчита и на утвърдени с годините съветници, но място в листата ще намерят и нови авторитетни имена, включително от гражданската квота, съобщават от ГЕРБ.

От партията ще предложат и кандидати за кметове във всички села на територията на общината. Заради намаляването на населението прогнозите били, че едва в 5 населени места ще има реални избори, а в останалите ще се назначават кметски наместници и жителите им ще гласуват само за общински кмет.

В Полско Косово, Босилковци, Дряновец, Копривец и Лом Черковна ГЕРБ ще издигне свои кандидати, като макар във всички села сегашните кметове да са от партията, на места ще има нови лица, тъй като ГЕРБ са решили да не разчитат на досегашните.

В останалите села – Пет кладенци, Стърмен, Пейчиново, Ботров и Бистренци, най-вероятно заради демографския срив ще се назначава кметски наместник.

Все още никоя друга партия в града не е обявила своите номинации за кмет.