ДРОН летя във фоайето на Русенски университет

2
3955

ru-helikopter22Демонстрацията бе част от дискусията относно бъдещето на безпилотните летящи платформи – ДРОН, организирана от Русенския университет и клъстерът “Автономна платформа за граждански въздушни услуги”. Безпилотният апарат, с който бе направена демонстрацията, е с шест перки, тежи пет килограма, може да лети до 30 минути и да достига височина от 500 метра.

По думите на инж. Явор Йотов, ръководител на клъстера и един от известните бъгарски авиомоделисти, целта е да се внедри у нас използването на дроновете в контролирана въздушна среда.

Засега в България към безпилотните платформи за видеонаблюдения и изследвания има само любителски интерес, но възможностите на тези технологии са с много широк спектър. Те могат да се използват в “Гражданска защита”, археологията, метрологията, урбанистиката. Чрез тях се прави въздушно видеозаснемане, видеонаблюдение и контрол на достъпа, картографиране и анализ на среда, дигитализиране на графични

карти на подземна инфраструктура.

Според организаторите трябва да бъдат създадени регламенти и стандарти за използването на подобна технология, тъй като тя може да наруши гражданските права. Даден бе и пример, че в други държави безпилотният летателен апарат с монтирана камера към него се използвал и от папараци.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Пишман професори и учени си играят,за да оправдават тлъстите си заплати! Направили …..клъстър!По-добре е да разработват технологии за масово производство,да съживят някои заводи,да има работа за хората.