Дряновец си припомни събитията около Холокоста

0
117

Историческите събития около Холокоста по време на Втората световна война бяха припомнени на среща в беленското село Дряновец. Целта на събитието беше да припомни приноса на страната ни в спасяването на евреите и беше част от инициативите по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2018 г.

Присъстващите бяха запознати с позицията на Светия синод на Българската православна църква, на Съюза на българските писатели, както и с биографията на Любен Дюкмеджиев, който се обявява срещу Закона за защита на нацията. Не беше подминат и приносът на Елин Пелин, който категорично следва позиция в защита на еврейското население и дори оказва влияние при вземането на решение за спиране на депортацията на българските евреи, на Любимир Зурков, който е настоявал, докато работят при него евреите, да не носят жълтите звезди, както и на още много други видни обществени личности.

Аудиторията имаше възможността да се запознае и с уникална по рода си постерна изложба с множество архивни кадри. Експозицията е подготвена изцяло от Регионалната организация на евреите „Шалом“ в гр. Русе.