„Дунав мост 3“ ще е край Свищов, „Русе-Гюргево 2“ бил труден за Румъния

0
1225
„Дунав мост 3“ ще е край Свищов

„Дунав мост 3“ ще е край Свищов. Това каза в при посещението си в Русе премиерът Бойко Борисов. Изграждането можело да започне „до седмица“. Новата връзка с Румъния ще се изгражда на принципа на публично-частното партньорство и държавата няма да има почти никакъв ангажимент.

По думите на Борисов, изграждането на новия мост на около 60 км. от Русе не означавало отказ от изграждане на втора връзка с Гюргево, а само забавяне.

„Румънците не го искаха. Защото оттатък има тресавища, блата , ще им струва повече пари, трябва да правят инфраструктура, но го поставям всеки път и са ми обещали, че ще стане. Русе ни е жизненоважен за товарите и цялата Дунавска стратегия“, допълни Борисов.

Изграждането на магистралата Русе –Търново може да започне до 2 години, каза още премиерът. По думите му, това ще стане след като магистрала „Хемус“ достигне до Велико Търново. За първоначалното й  строителство ще бъдат заделени 200 000 000 лева.

Борисов, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владимир Горанов бяха в Русе, за да посетят новия завод за автомобилни части на “ВИТТЕ Аутомотив”, който бе открит официално по-рано през деня.

Инвестицията е за повече от 20 млн. лева и включва разкриване на над 350 нови работни места. Така общият брой на служителите в компанията, която отбелязва 10 години от откриването на свой завод в крайдунавския град, ще надхвърли 1300. През миналата година оборотът на русенската фабрика е бил повече от 100 млн. евро, като целта е да бъде удвоен.