Дунав на сантиметър от най-ниското си ниво през 20 и 21-и век

0

Нивото на река Дунав при Русе днес е на сантиметър от рекорда за най-ниски води през последните 81 години, откакто се извършват измервания, съобщиха от хидрометеорологичната служба в крайдунавския град.

По данни на изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ нивото на река Дунав при Русе днес е минус 72 см спрямо условната кота „нула“. Рекордът за най-ниски води е отчетен на 8 септември 2003 година. Тогава при Русе са измерени минус 73 см спрямо условната кота „нула“.

Прогнозата за утре е нивото да се повиши с два сантиметра.

По думите на директора на дирекция „Речен надзор – Русе“ към Аенция „Морска администрация“ Иван Жеков, изключително ниското ниво на реката създава редица проблеми пред корабоплаването. Стотици плавателни съдове са на котва в българско-румънския участък на реката и изчакват повишаване на нивото, за да могат да продължат пътя си. Пътуват само кораби, които са с много малко газене.

Жеков допълни, че вече са приключили драгажните дейности по удълбочаване на фарватера в района на остров Белене. Така кораби ще могат да преминават с газене от поне 1,70 метра. Очаква се в идните дни драгажната техника да работи и край остров Батин.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук