Дунав се вдига с близо метър, следят нивото денонощно

0

Мярката е в отговор на предупрежденията за рязко повишаване нивото на реката, с цел недопускане на наводнения. Днес край Свищов нивото на реката бе 563 см, а отчетеното повишение за 24 часа е 43 см. С 50 см. се е повишило за ден нивото край Русе, което в сутрешните часове бе 575 см, а край Силистра покачването е със 37 см., където са били отчетени 528 см. Очакванията за утре са нивото да се покачи с между 60 и 96 см. От Областна администрация Силистра дъобщиха, че при тях критичното ниво на реката е 777 см. За Русенска област обаче то е над 800 см.
На кметовете по поречието на реката е разпоредено да преразгледат и актуализират общинските планове за защита при наводнение и готовността за реакция с хора и техника, при критични ситуации, да попълнят складовете с необходимия брой и обем материали, посочени в плановете за защита при бедствия, в частта „Защита при наводнение“ и да обезопасят тръбните и шахтови кладенци за питейна вода, намиращи се в заливаемите тераси на река Дунав и др.
Ще бъдат прегледани всички критични места по дигите и при необходимост ще започне тампониране, надграждане и укрепването им, за да се предотврати в максимална степен наводняване на населени места и земеделски площи.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук