„Дунавски славеи“ – през юли 

0

Традиционният Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ тази година ще се проведе в периода 9-10 юли в Доходното здание. 

Това съобщиха организаторите от Общинския детски център за култура и изкуство в Русе. 14-ото издание на конкурса е част от календара на Министерството на културата, като за пета година конкурсът ще бъде включен и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Целта му е да популяризира музикалния ни фолклор и да приобщи младото поколение към българската култура. 

Конкурсът се провежда в 4 раздела – народно пеене (индивидуални изпълнители), инструменталисти (индивидуални изпълнители), камерни вокални и инструментални групи и хорови състави, оркестри и ансамбли. Участниците във всяка възраст от груповите изпълнения се разделят в три категории – любители, паралелки с разширено изучаване на фолклор и музикални училища. 

Отличените индивидуални участници, класирани на първо, второ и трето място във втора и трета възрастова група (в раздел I народно пеене и раздел II инструменталисти (кавал, гайда, гъдулка и тамбура), ще получат целева финансова подкрепа и едногодишна стипендия.   

Участниците ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател проф. акад. Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и Сашка Ченкова – преподавател по народно пеене в Национално училище за фолклорно изкуство „Филип Кутев”, гр. Котел. 

Заявки за участие се приемат до 20 юни на адрес или имейл: 

7005 гр. Русе, ж.к. „Здравец“, ул. „Околчица“ № 9, до директор /за 14-и фолклорен конкурс/; 

obdcki1@abv.bg. 

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили