„Дунавският лодкар“ достигна сръбски води 

0

Шуменският полицай Тихомир Радев, плаващ с едноместен каяк по река Дунав, като в романа „Дунавският лодкар“ на Жул Верн, достигна сръбски води, съобщават от екипа му.  

За 17 дни той е преплавал поречието на реката в Германия, Австрия, Словакия и Унгария, започвайки екстремното си гребане, в режим на оцеляване, на 11 юни от Инголщат. 

По план трябваше да достигне до сръбски води през втората седмица на юли, отбелязват приятелите от екипа му. Пред тях той е споделил, че от началото на пътешествието си е почивал само два дни, за да суши екипировката си; движел се двойно по-бързо от очакваното и му е трудно да прогнозира за колко дни ще преодолее етапа в Сърбия, за който имал готовност да е най-тежък.  


Преди да стигне до Черно море, Радев трябва да преплава и поречието на Дунав – в България и Румъния. По време на приключението той се изхранва само с това, което сам си набави от и около реката. Разчита също на помощ от местни хора. В себе си носи пари единствено за покупката на бутилирана вода, отбелязват от екипа му. 

Така шуменецът, първи в света, постига детската си мечта – да повтори предизвикателството, заложено в романа на Жул Верен „Дунавският лодкар“, в който френският автор описва подвига на българин, който в подобни условия преплава течението на реката, за да помогне за организирането на Априлското въстание, припомнят приятелите от екипа му.