„Дунавско сияние“ кани децата на „На брега на реката“

0

Детски арт хепънинг „На брега на реката“ организират  СНЦ „Дунавско сияние“ в партньорство с Дворецът на децата и Регионална инспекция по околната среда и водите в Русе.

Поводът е 29 юни – Международния ден на река Дунав. На тази дата от 10.30  ч. на кея ще стартират поредица от творчески екоактивности под общото заглавие „Приказният свят на природата“.

На брега на реката официално ще бъдат обявени резултатите от Четвърти онлайн конкурс за рисунка „Приказният свят на природата“. Тази година в него взеха участие над 700 участника от цялата страна, както и българчета от Испания, Германия, Великобритания, Италия, Люксембург, Франция и САЩ. Отново в него активно се включиха и млади художници от Гюргево, Румъния.  На празника, в присъствието на  русенския художник Валентин Георгиев – председател на СБХ –Русе и председател на журито на конкурса, награди ще получат и най-добре справилите  се с арт предизвикателството русенски малки художници.

Програмата предвижда още викторина „Познавате ли река Дунав“. Въпросите към участниците са от детския образователен филм  „Реката на Живота“ с автор Венета Ненкова – директор на Българското Неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ – Рим/Флоренция, а ролята на екскурзоводи и разказвачи са ученици от българските училища в регион Лацио, Италия.

На брега на реката ще бъде експонирана и мини художествена изложба със сериозно русенско присъствие от фото-картини, участвали в конкурса, със сюжет река Дунав.

Участниците в празника ще имат възможността да нарисуват с цветни тебешири своята детска представа за Великата европейска река и опазването на уникалното й еко разнообразие.

Любителите на „зеленото“ изкуството ще могат да приложат творческата си фантазия, като рисуват върху гигантски дунавски мидени черупки, намерени от организаторите под русенския кей.

Освен това от Дворецът на децата са приготвили забавни водни научни експерименти, които безспорно ще разпалят любопитството на децата и  желание им да опазят уникалността на природата.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук