Четири положителни случая за коронавирус у нас!

0
590

Има регистрирани два случая, които дават положителен резултат за коронавирус, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с коронавируса на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Положителна е пробата на 27-годишен мъж от Плевен и жена на 75 години от Габрово. Състоянието и на двамата пациенти вече е добро, били са зле преди дни. Издирват си всички, които са контактували с въпросните двама пациенти и ще им бъдат взети проби.

Поставени са под карантина отделенията, в които са били болните. Вземат се проби от семействата им, които ще бъдат

Все още не може да се каже категорично, че става въпрос за наличие на коронавирус. тъй като тестовете са се оказали положителни с теста, препоръчан от СЗО, положителен с тест, британско производство и отрицателен в трети тест – испанско производство. Препоръчва се да се направят втори тестове и да се вземат материали от контактни на тях лица. Дори да бъдат потвърдени двата случая, това означава две огнища, не епидемия, добави Мутафчийски.

Двамата пациенти не са съвсем типични случаи. Те не са пътували в чужбина и не са контактували с пътували в чужбина, уточни главният санитарен инспектор д-р Ангел Купчев.

И при двамата има по 20-ина контактни, главно хора, лежали с тях в болниците. Мъжът има трима души в семейството, жената е имала гледачка, които ще бъдат тествани. Отделенията ще бъдат поставени под карантина, а МВР помага за издирване на контактните лица.