Двама български политици са в досиетата „Пандора“

0

Световни лидери, политици, известни личности и религиозни лидери са укривали имущество за милиарди чрез сметки в офшорни зони. Това става ясно от разследване, в което участват над 150 медии от целия свят. Информацията е придобита след преглед на изтекли финансови документи – близо 12 млн. записа.

Българският партньор е разследващият сайт Bird.bg. Според тях в списъка с хората, използвали офшорни зони, за да укриват имущество, фигурират и два български политици. Очаква се от Bird.bg да публикуват подробности.

Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, кенийският президент Ухуру Кениата, както и бивши приближени на пакистанския премиер Имран Хан и на руския президент Владимир Путин също са част от списъка в досиетата „Пандора“ (Pandora Papers).

В него фигурира и йорданският крал Абдула Втори, който е учредил трийсетина офшорни компании в офшорни страни или територии. Чрез тези фирми той е купил 14 луксозни имота в САЩ и Великобритания за над 106 милиона долара.

Според разследването чешкият премиер Андрей Бабиш си е купил луксозен имот в Южна Франция, инвестирайки 22 млн. долара във фиктивни компании. Блеър пък е купил за близо 9 млн. долара чрез компания, регистрирана на Британските Вирджински острови.

За рускинята Светлана Кривоногих, смятана близка до Путин, се твърди, че е станала собственик на апартамент в Монако чрез офшорна компания, регистрирана на карибския остров Тортола през април 2003 г..