Двама строители загинаха при инцидент на строителна площадка в АЕЦ „Козлодуй“

0
Двама строители

Двама строители са загинали при инцидент тази сутрин на строителната площадка „Радиана“ на територията на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

Други двама са пострадали при инцидента. Кран е издигал арматура, въжето се е скъсало и арматурата е паднала, което е довело до инцидента. Единият пострадал е с фрактура, другият – с охлузване, уточниха от МВР.

На площадка „Радиана“ се изгражда национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България. Възложител на обекта е Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“, а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германо-български консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци“. Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията, се посочва в съобщението.

Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г., а от 2017 г., когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката.

Ръководството на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ изказва искрени съболезнования на близките на загиналите.