Двама студенти и двама ученици получиха Награда „Русе – 21 век“

0

Двама студенти от РУ „Ангел Кънчев“ и двама ученици от русенски училища са тазгодишните носители на ежегодната награда в сферата на образованието „Русе – 21 век“. Отличието им беше връчено от кмета на Русе Пенчо Милков на тържествена церемония  в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители.

С наградата тази година са удостоени Лъчезар Борисов, ученик от XI  клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер”, Константин Георгиев от ХІІ клас на МГ „Баба Тонка“, Цветелина Стефанова – студентка в трети курс на специалност „Компютърни системи и технологии“ и Мартин Джуров – студент в четвърти курс със специалност „Софтуерно инженерство“.

Лъчезар Борисов получи отличието за завоювани високи резултати на национално и областно равнище по различни учебни предмети – по немски език, по история и цивилизации и английски език. За учебната 2021/2022 година е спечелил първо място на Националната олимпиадата по история и цивилизация, първо място на олимпиада по немски език на Гьоте институт, първо място и участие в националния кръг на състезание по английски език на Кеймбридж училища в България KGL и много други.

Константин Георгиев бе награден за постижения в областта на лингвистиката в национални и международни състезания, част от които са първо място на Международна олимпиада по математическа лингвистика през юли 2022 г. на остров Ман, Великобритания, първо място на национално състезание по лингвистика, златен медал на международна олимпиада по лингвистика 2022. Той е умел оратор и участник в редица конференции, иновационни лагери и летни академии. Владее четири езика – английски, немски, френски и руски.

Цветелина Стефанова е отличена за участие в редица научни форуми и състезания и спечелени престижни награди, част от които златен медал на Националната студентска олимпиада по математика и първо място на научна сесия за студенти и докторанти, секция „Компютърни системи и технологии“. От 2021 г. е член на Националната комисия по лингвистика и участва в подбора и подготовката на националния отбор по математическа лингвистика.

Мартин Джуров получава наградата за завоюваното отличие на петата Международна конференция по приложна информатика, първа награда на Студентската научна сесия през 2022г. в секция „Информатика и информационни технологии“, кристален приз „Тhe best paper“ от 61. Научна сесия на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и други.

По време на празничния концерт със свои изпълнения се представиха Детско- младежки хор  „Свети Георги Победоносец“ с диригент Мина Влайкова, Детски хор „Дунавски вълни“ с диригент Весела Тодорова, Театрално Студио „Маска“ при Общинския младежки дом, ученици от НУИ „Професор Веселин Стоянов“, Вокална група „Приста“ с худ. р-тел Доротея Бальовска, Камерен ансамбъл „Енигма“ към Държавна опера Русе, Студио модерен балет „Импулс“ с художествен р-тел Петя Бонева и Фолклорен танцов театър “Найден Киров“ с художествен ръководител Богдан Донев.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук