Две казашки униформи могат да се видят в музея в Бяла

0

Униформи на офицер и редник от Донския казашки № 4-и полк могат да се видят от утре в експозицията на музея в Бяла. Униформите са реплики, изработени от Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ в Русе.  Обогатяването на експозицията с привнесена реалност стана възможно в резултат на съвместна дейност между Историческия музей – Бяла с ПГ по облекло и Регионалния исторически музей – В. Търново.

По време на руско-турската война 1877—1878 Донският казашки № 4-и полк е в 4-а кавалерийска дивизия и е част от Западния отряд на ген. Гурко. В състава на дивизията участва в  обсадата на Плевен и превземането на Етрополе и Пловдив. Заключителните действия на войната довеждат частите до бреговете на Бяло море и околностите на Цариград.

В Бяла по време на войната също има донски казаци – от Донските казашки № 36 и № 38 полкове, които са част от Русчушкия отряд и участват във всички важни сражения. Във войната 1877-1878 г. вземат участие 53 донски казашки полка и 24 батареи с обща численост от  42 000 души.

Оригиналните униформи се съхраняват в РИМ-В.Търново. Със съгласието на директора на музея д-р Иван Църов реликвите бяха подробно заснети от професионалния фотограф Евгени Нечев. С помощта на инж. Дияна Иванова, директор на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, 150 цифрови файла бяха пренесени от учителите-шивачи в гимназията  върху плат. Репликите на двете униформи на корнет и казак  от Донския казашки № 4-и полк са ушити с максимална точност и размер. През 1904 г. оригиналните униформи са подарени от руското правителство за създаването на четири музея, където руският император Александър II е живял по време на войната.

Офицерската униформа е експонирана до генерал-щабната маса на руския император Александър II, на която са взети много решения за войната и около, която са свиквани военните съвети. Редническата униформа е поставена в залата, посветена на медицинската помощ и на милосърдната сестра Юлия Вревска, която отдава живота си, за да спасява болните и ранени обикновени войници.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук