Две комисии в Брюксел изслушват българския кандидат за еврокомисар

0
Еврокомисарят Мария Габриел ще положи изпит

Две комисии ще изслушват днес в Брюксел българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел по въпросите за цифровата икономика.

Изслушването на Габриел, която беше номинирана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество, ще започне в 16 часа българско време и ще продължи три часа.

Европейският парламент ще гласува в пленарна зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност.

Изслушването ще бъде водено от комисиите по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT). Още две комисии са асоциирани към дискусията – по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи.

В сряда, 21 юни, координаторите на комисиите ITRE и CULT ще обсъдят резултата от изслушването, за да могат техните председатели, съответно Йежи Бузек и Петра Камереверт, да информират председателя на ЕП за тяхното решение.

Мария Габриел беше номинирана от българското правителство едва преди месец заради призивите на опозицията в предишния парламент да не се определя кандидат за еврокомисар преди предсрочните парламентарни избори.

Тя е депутат в Европейския парламент от 2009 г., преди това е била преподавател в Академията за политически науки в Бордо.