Двегодишно момиче продава картините си

0
130
Двегодишно момиче продава картините си
Източник: ChaShaMa

Двегодишното момиченце Лола Джун (Lola June) продава картините си средно по 1000 долара, пише The Times. Нейни картини бяха изложени в галерия в Манхатън и още в първия част след откриването са продадени шест картини на цени от 250 до 1500 долара, а една дори е оценена на 23 000 долара.

Откривател на Лола е художникът Пажтим Османаж, който е приятел на майка ѝ Лусил Хавиер. Впечатлен от рисунките, Османадж пазел картините на Лола в студиото си. Три месеца по-късно Сана Резуан, арт стратег и патрон на Музея на изкуството “Метрополитън”, която е клиент на майката на Лола Джун, видяла една от картините на момичето в студиото на Османадж и веднага предложила 700 долара, за да има картината. По-късно Османаж писал на галерия ChaShaMa с предложение да направят изложба с картини на Лола Джун и предложението било прието.

Творбите ѝ са сравнявани с тези на известни абстрактни експресионисти. Някои арт критици, по повод Лола, припомнят думите на Пабло Пикасо, че му е отнело цял живот да започне да рисува като дете. Успехът обаче не радва малката художничка, защото се натъжава, когато вземат картините ѝ и не може вече да ги вижда.