Двоен ръст на делата за незаконно преминаване границата отчете Районния съд в Русе

0
Окръжният съд в Русе

Почти двойно се е увеличил броят на делата за незаконно преминаване границата на България, разгледани през изминалата година в Районния съд в Русе.

През 2022 г. в Районен съд – Русе са постъпили 180 наказателни дела  от общ характер с предмет незаконно преминаване границата на България, спрямо 100 броя през 2021 г. Почти всички нарушители – 176, са получили условни присъди, само четирима от задържаните на ГКПП „Дунав мост“ са били осъдени на лишаване от свобода ефективно. Над половината от всички тях са били сирийски граждани. 179 от чужденците са сключили споразумения и само срещу един делото е приключило с присъда.

И новата „съдебна“ година започна с дела за нарушаване на границата, допълват от съда. Още в началото на новата 2023 година в Районен съд – Русе са били одобрени две споразумения между прокуратурата и двама сирийци, мъже, съответно на 30 години и на 22 години, неосъждани. На 26.11.2022 год. на съвместен българо-румънски ГКПП “Дунав мост“ трасе изход те направили опит да излязат през границата на страната без разрешението на надлежните органи на властта. За това престъпление всеки от тях е приел да изтърпи наказания лишаване от свобода за срок от 8 месеца с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 200 лв. В случай на евентуално привеждане в изпълнение на наказанието лишаване от свобода, ще им бъде приспаднато времето, през което са били задържани, считано от 26.11.2022г. до датата на одобряване на споразуменията.

Една година лишаване от свобода при строг режим и глоба в размер на 10 000 лв. пък вчера прие да изтърпи турският гражданин М. Д. на 22 години, осъждан. Той се призна за виновен в това, че на 07.09.2022 г. на ГКПП „Дунав мост“ направил опит без разрешение да преведе през границата на страната А. А., на 17 години, гражданин на Ирак.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук