Дядо Неофит се помоли за довършването на „Всех Святих“, благослови дарителите

0

neofit_vseh_svyatih14Повод за молебена, отслужен от дядо Неофит, който е и съпредседател на инициативния комитет за възстановяване на варварски съборения през

Октомври 1975 т. храм, беше празникът Неделя на всички светии, който Православната църква отбелязва днес който е й храмов празник на църквата.

neofit_vseh_svyatih82Началото на строежа на „Всех Святих“ беше поставено през 2007г., като средствата за изграждането са основно от дарения.

„Вярвам, че никой от русенци не се съмнява, че строителните дейности продължават по храма. Като си спомняме пожеланието на покойния български патриарх Максим да освети той храма, дано се падне по Божията милост на мен тази чест. А всички, които щедро даряват неговото довършване, Бог да ги дари със здраве, да са благословени техните семейства и бизнес“, пожела патриархът.

Негово Светейшество се обърна към всички да бъдат „близки на делото на храма „Всех Святих“ и на неговото довършване, за да получим Небесна благодат и благословение за всички ни“.

neofit_vseh_svyatih76„За съжаление, Светият синод няма възможност да дава големи средства за строителство на църкви из страната. Разчитаме на държавна субсидия за довършване на храма, както и на русенския бизнес. Имаме добри надежди, че ще има възможност да се включат и още хора“, каза още патриархът и допълни, че се надява, че с общи усилия нужните средства за довършването на храма ще бъдат събрани.

250 000 лева са необходими за завършване на строежа, уточни кметът на общината Пламен Стоилов. Той увери Негово Светейшество, че ще направи опити в благородното дело да бъдат привлечени още бизнесмени, включително и от чужбина, както и че ще настоява пред Общинския съвет в бюджета да бъдат заложени необходимите средства за благоустрояване на терена около църквата, която е собственост на сдружението. Ще търсим и целево финансиране от държавата, каза още градоначалникът.

neofit_vseh_svyatih42За Русе тази църква е особено важна, тъй като оригиналът е разрушен от комунистите през 70-те години, за да издигнат на негово място Пантеона на възрожденците. Според хората светотатството от събарянето на църквата е донесло нещастие на града, включително и хлорните обгазявания. Затова инициативен комитет започва възстановяването на храма, а самото му строителство продължава вече шест години. Все още не е ясно дали ще се ползва старото обзавеждане на църквата, което е запазено и разпределено по различни храмове в епархията, или ще се поръчва ново. Колкото до иконостаса, той ще бъде напълно нов, защото старият е изяден от дървояди. Част от иконите обаче са запазени и ще се вградят в новия иконостас.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук