Един на десет трудоспособни българи не търси работа

0
25
Един на десет трудоспособни българи

Един на десет трудоспособни българи е без постоянна работа и не търси такава. Това каза по bTV бившият социален министър Ивайло Калфин, цитирайки данни от проучване на изследователския център „Тренд” по поръчка на фондация „Фридрих Еберт”.  Общата цифра е 300 000 работоспособни българи. По думите му, по-голямата част от тях разчитат само и единствено на доходите на друг член от семейството.

„Това генерира бедност и разделение в обществото”, подчерта Калфин и допълни, че тези хора могат да се превърнат в голям ресурс за икономиката.

Като основна причина за това, да стоят без работа те са посочили незадоволително заплащане на положения труд. Над половината от анкетираните са изявили готовност да започнат работа срещу адекватно заплащане, като в повечето случаи говорим за възнаграждение в рамките на 1000 лв. месечно. Висшистите са по-мотивирани, като сред тях преобладава и мнението, че човек, който отказва предложена му работа, не трябва да получава пари от държавата.

17%  от анкетираните си признават, че при възможност работят „на черно”, а 10% посочват, че имат доходи от сезонна работа в чужбина, каза още Калфин и допълни, че  тези над 50-годишна възраст масово не се записват на курсове за преквалификация, не правят нищо и чакат един ден да получат социална пенсия. Това е 10% от трудовата сила у нас и тези хора могат да се превърнат в голям ресурс за икономиката, каза още бившият социален министър.