Един от 5 кръводарители дарява безвъзмездно

0
Бъдещи медици

Около 22 процента, или един от 5 са истинските безвъзмездни и доброволни кръводарители.

Това стана ясно по време на обществен форум по проблемите на кръводаряването и осигуряването на кръв и кръвни съставки за нуждите на здравеопазването, който се проведе в Русе. По думите на проф. Фани Мартинова – директор на Националния център по трансфузионна хематология и председател на Българската асоциация по трансфузионна медицина, на 1000 души население през 2016 година у нас се падат 23,3 кръводарители, а през 2017 г. те са били 21,5, което е доста под средното европейско ниво. „Там започва от 25 на 1000 до 35 на 1000 души“, подчерта проф. Мартинова.

Около 98,5 процента са безвъзмездните кръводарявания. От тях около 79 процента се падат на т. нар. фамилно кръводаряване – т.е. кръв са дарили близките на нуждаещите се пациенти. Истинските безвъзмездни и доброволни кръводарители са около 22 процента, стана ясно по време на форума.

Тенденцията към намаляване броя на хората, готови да дадат кръв, е тревожна, подчерта директорът на областната структура на БЧК в Русе д-р Руденко Йорданов. По думите му е нужна промяна в нормативната база, както и да се обезпечи кадрово и материално излизането на екипите от отделенията по трансфузионна хематология на терен.

„Световната и европейска практика е, че проведените на терен акции са много по-ефективни“, каза д-р Йорданов. Той подчерта, че едва 12 процента от кръводаряванията у нас се извършват по време на акции, изнесени извън отделенията по трансфузионна хематология, за разлика от другите европейски страни, където съотношението било обратно.

Кръводаряване е необходимо винаги, но не защото няма кръв за пациента, а че тя трябва да бъде заместена, за да има и за следващия, който ще се нуждае, подчерта д-р Йосиф Новаков, заместник-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ „Канев“ в Русе. Затова в лечебното заведение подготвят издаване и разпространение на листовка, с която пациентът и близките да се информират, че кръводаряване е необходимо винаги. С половин милион лева, предоставени от фондация „Канев“, се извършва основен ремонт на новото отделение по трансфузионна хематология в болницата, което скоро ще бъде открито, каза още д-р Новаков.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили