Един от всеки 5 българи очаква по-добра 2019 г.

0
61
Едва един от всеки 5 българи очаква

Едва един от всеки 5 българи очаква 2019 г. да е по-добра от сегашната. Това показват данните от глобално проучване в 50 страни на световната асоциация „Галъп интернешънъл“. Изследването е част от ежегодния изследователски проект на асоциацията, наречен „В края на годината“.

В края на 2018 г. 22 на сто от българите очакват 2019 г. да е по-добра от сегашната, 30 на сто – по-лоша, а 31 на сто – същата.

Нетната стойност на оптимизма у нас, тоест дяловете на оптимисти за 2019 г. минус дяловете на песимисти за 2019 г. е минус 8, докато през миналата година е била +3, изчисляват социолозите и коментират, че това показва известен спад на общия оптимизъм.

България е по-песимистична на фона на източната част на Европейския съюз, като например Румъния показва много по-сериозен оптимизъм (нетна стойност +21). България показва по-малко оптимизъм от средното и за ЕС като цяло. Според нетните оценки, на Балканите най-оптимистично са настроени албанските общности, на другия полюс са Турция и Босна и Херцеговина, а ние сме в средата.

15 на сто у нас очакват идващата година да е по-мирна за света от отиващата си, 28 процента са на обратното мнение, а 38 на сто очакват да е същата. Нетната стойност е минус 13 – тоест страната ни е близо до средните стойности за света.

България изглежда сравнително по-оптимистична за мира на фона на останалите страни в източната част на ЕС и особено на фона на целия ЕС, коментират анализаторите. Сравнени с останалите на Балканите обаче, българите изглеждат по-скоро песимисти за това дали годината ще бъде по-мирна. И тук, като че ли албанските общности са сред най-бодро настроените.