Един загинал и трима ранени на учението “Swift Response 2019”

0
221

Един военен е загинал, а трима са ранени при инцидент, по време на ежегодното въздушно-десантно учение “Swift Response 2019”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Инцидентът станал снощи на бившата авиобаза край пловдивското село Чешнегирово, по време на парашутни скокове. Загиналият е канадец, тримата ранени – американски граждани. Канадецът скочил от един от военните самолети, участващи в учението, но поради технически причини парашутът му не се е отворил. Американците са пострадали също при скока, тъй като са били близо един до друг. Те са с фрактури на крайниците и са настанени в УМБАЛ “Свети Георги”. Случаят е поет и се разследва от военна полиция.

Учението се ръководи от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа и е на териториите на България, Хърватия и Румъния в периода 13 – 25 юни 2019 г. Участие вземат приблизително 5600 военнослужещи от България, САЩ, Албания, Великобритания, Франция, Италия, Канада, Македония и Украйна. Около 1495 от тях са парашутисти.