Единият от сиамските близнаци в Сливен – без мозъчна дейност и дробове

0
102
сиамските близнаци

Това съобщи доц. Марин Атанасов, зам.-директор по лечебната дейност в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, където са настанени бебетата на 14-годишната майка от Сливен. При бебето липсват мозъчна дейност, черен дроб и функциониращ бял дроб, поради което то по никакъв начин не може да води самостоятелен живот.

По думите на доц. Атанасов случаят е една изключително рядка патология, която в страните с развита медицинска помощ и здравеопазване обикновено се диагностицира още преди раждането и бременността се прекъсва. Не е ясно защо това не е направено своевременно.

„По отношение на другото бебе, което също е с доста тежка патология, световната медицинска информация показва, че при разделяне на сиамски близнаци шансовете за живот самостоятелно на т.нар. здрав близнак са не повече от 25-30%“, каза още доц. Марин Атанасов.

В момента за близнаците се полагат грижи и им се правят изследвания. Родителите са били в болницата в Пловдив. От тях се изисква да подпишат информирано съгласие. При майката, която е непълнолетна, това трябва да направят нейните родители.

В Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив е свикан спешен медицински консилиум, който ще прецени как да бъде спасен животът на сиамските близнаци. Новородените деца на 14-годишното момиче и нейния втори братовчед поотделно имат вътрешни органи, но са с общ таз.