Едва 163 фирми от Русенско получили кредит от Българската банка за развитие 

0

От всички 11 500 малки и средни фирми в област Русе, които биха могли да се възползват от ресурс от Българската банка за развитие, кредити от държавната банка са успели да вземат едва 163. 

Това стана ясно по време на мобилната приемна на министър Пулев в града заедно с областния управител Анатоли Станев. Русе бе поредният град от обиколката на министъра и екипа му в цялата страна във връзка с популяризирането на кандидатстването по процедурите от ПВУ и програмите от структурните фондове на ЕС.  

От област Русе са подадени общо 134 проектни предложения за над 55 млн. лв. по първата процедура „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване и устойчивост, стана ясно още по време на приемната. В момента тече кандидатстването по втората отворена процедура от ПВУ за „ИКТ решения и киберсигурност“.  

До момента подадените проекти са близо 4 400, а краят на кандидатстването е на 19 декември. Стойността на процедурата е 30,6 млн. лв. По нея фирми могат да получат финансиране за изработка на онлайн магазини, създаване на мобилни приложения, уебсайтове, за дигитален маркетинг, киберсигурност и др., каза още министърът. Той допълни, че огромен интерес се очаква и по процедурата за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“, на стойност 200 млн. лв. Мярката е за изграждане на фотоволтаична система – т.нар. соларни панели, които да бъдат монтирани върху покрива на даденото предприятие, фасадата му или на терена, на който се намира то. Батериите за локално съхранение на енергия ще могат да я съхраняват до няколко дни, а самата енергия ще се произвежда единствено и само за собствена употреба, без да може да се препродава. 

“Това ще помогне на български фирми да станат енергийно независими“, обяви министърът.  

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук