Едва 22-ма кръводарители – доброволци в Русе за 6 месеца

0
46
Кръводарителска акция

Едва 22-ма души в Русе са дарили доброволно кръв през първите шест месеца на годината.

Това сочат данните на отделението по Трансфузионна хематология на русенската университетска болница. Останалите 2500 души, които са зарили кръв, са или близки на пациенти, за които е било нужно кръвопреливане или платени кръводарители. Общо взетата кръв през първото полугодие е 760 литра.

Данните бяха съобщени във връзка със започващата утре мащабната кампания „Кръвта не е за продан, тя е подарък“, организатори на която са русенската Университетска болница, съвместно с Русенския университет и БЧК. Старт на кампанията, която ще продължи до 23 декември, ще дадат служителите от Областната дирекция на МВР. Желание да се включи в акцията е заявил и актьорът Асен Блатечки, който ще дари кръв часове преди да излезе на сцената в Русе. В дните около студентския празник, между 5 и 7 декември, кръв ще дарят и студенти от Русенския университет. Всеки който желае да дари кръв може да го направи всеки работен ден във фоайето на Хирургичния блок.

Основната цел на кампанията е спре нерегламентираната, но незабранена със закон търговия с кръв. Друга цел е да се възпита в младите хора желанието за доброволно кръводаряване, защото то може да спаси човешки живот.

„В момента няма закон, който да спре платените кръводарители“, коментираха от лечебното заведение. Те потвърдиха, че знаят хората, които продават кръвта си, но не могат да направят нищо срещу това, защото няма закон който да спре търговията с кръвни продукти.

По неофициални данни в момента сакче кръв струва над 120 лева.  Т.нар. „кръвна банка“ в Плевен, която обслужва региона, има достатъчно запаси за операции и спешни случаи. Няма да бъде върнат нито един пациент, който има нужда от кръв, но запасите трябва все пак да се възстановяват, увери д-р Йосиф Новаков,