Едва дузина санкции към обществените превозвачи

0
1480
Тази вечер е общественото обсъждане на новата транспортна схема

Две от тях са от по 200 лева за неизпълнени разписания и 1 глоба от 100 лева за неспазен маршрут. Изпратено е и едно предизвестие за прекратяване на договор заради системно неизпълнение на разписание от междуселищните линии.

Иванов призна, че в момента контролът върху превозвачите не е достатъчно ефективен. Той уточни, че санкции са налагани за констатирано неизпълнение на разписание и неспазване на маршрут, които са груби и недопустими нарушения.

На сесията на общинския съвет миналата седмица общинските съветници поискаха по-строг контрол за изпълнението на автобусните разписания. Повод за това са многобройните жалби, които старейшините получавали, от пътници че автобусите масово не спират по спирките, или късните курсове не се изпълняват.

Проверки се правят и от Автомобилна администрация, като там са съставили едва десетина санкции от началото на годината. Контрольорите извършват ежедневни проверки, като в момента те са особено засилени предвид повечето пътници и наближаващия зимен сезон, допълниха от ДАИ.

На фона на всичко това, от администрацията дават допълнителни 100 000 лева от общинския бюджет за доплащане по три линии – 10-та, която отива до Касева чешма, 16-та която пътува до вилните места на 9-ти километър и 23-та която пътува до Образцов чифлик. Независимо, че старейшини бяха против това с мотива, че превозвачите знаят, че линиите са непечеливши, когато са ги взели в комплект с ефективните, от администрацията коментираха, че сумата покрива разходите така, че фирмите да оставят цената на билета 1 лев и да не я повишат предвид повечето километри извън града.

От администрацията припомниха, че планират въвеждането на контрол на превозвачите с GPS система, с която ще се знае във всеки момент къде се намира превозното средство. Това обаче ще стане най-рано през следващата година.