ЕК глобява „Гугъл“ 1 милиард евро?

0
Google

Европейската комисия може да наложи утре, 27 юни, глоба от над 1 млрд. евро на интернет гиганта „Гугъл“.

Това съобщава в. „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на информирани източници. Според изданието, санкцията е за злоупотреба с доминираща позиция на пазара на онлайн търсачки.

Глобата ще бъде наложена на холдинга „Алфабет“, от който „Гугъл“ е част. Европейската комисия планира също така да изиска от корпорацията да промени бизнес практиките си.

Според еврокомисията, „Гугъл“ подрежда резултатите от търсенето на отделни стоки и услуги по такъв начин, че търговските партньори и клиенти на компанията излизат на първи позиции. Посочва се също, че „Гугъл“ допринася за увеличаване на трафика на информационни интернет ресурси, които са партньори или клиенти на компанията.

Изданието отбелязва, че разследването срещу „Гугъл“ се води от седем години. През 2015 г. Европейската комисия обвини корпорацията, че дава приоритет на собствените си услуги за онлайн търсене. През 2016 г. бяха отправени обвинения в злоупотреба с доминираща позиция на пазара на приложения за мобилни устройства, които работят с операционната система „Андроид“ на компанията.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили