ЕК иска проектите за втори мост над Дунав край Русе до средата на януари

0

Европейската комисия е готова да направи оценка на  предложенията за съфинансиране на проектирането и изграждането на трети мост на река Дунав при Русе и Гюргево и втората фаза на проекта за подобряване на корабоплаването на Дунав.

Това съобщиха от Министерството на транспорта след видеоконферентен разговор между комисаря по транспорт Адина Вълян и заместник министър-председателя по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Еврокомисарят е призовал България да ускори подготовката на проектите, свързани с моста в Русе и Гюргево, така че те да могат да бъдат представени до средата на януари 2023 г. в текущата покана за представяне на предложения по Механизма за свързване на Европа.

Вицепремиерът Алексиев е заявил, че българското Министерство на транспорта и съобщенията е изпратило на румънската страна проект на споразумение за трети мост, по което се очаква становището на Румъния. Г-н Алексиев отбелязал също, че България ще предостави своите коментари по споразумението за създаване на съвместно предприятие, което да гарантира плавателността и транспортните операции по река Дунав. Комисар Вълян е приветствала силната ангажираност на вицепремиера Алексиев за по-добро управление на поддържането на река Дунав.

По време на разговора е била изтъкната необходимостта от увеличаване на капацитета на инфраструктурата в транспортната посока север-юг. Комисар Вълян обясни ползите от двата нови коридора — Черноморско-Балтийско-Егейски и Западните Балкани.

Българският вицепремиер е отбелязал, че Румъния също е поканена да се присъедини към проекта за железопътния коридор Солун — Кавала — Бургас — Варна — Русе.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук