Екоактивисти изпратиха жалба до Европейския парламент заради мръсния въздух в Русе

0
316
Жалба до Европейския парламент

Жалба до Европейския парламент заради замърсяването на въздуха над Русе изпратиха екоактивисти, организирани във фейсбук-групата „За чисти въздух и вода“.

В документа, който е с копие до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Диана Ковачева, председателя на парламента Цвета Караянчева, Областния управител на Област Русе Галин Григоров и кмета на града Пенчо Милков. В нея те настояват европейските институции да обърнат внимание на екологичните проблеми на града и да съдействат за тяхното решаване и изразяват надежда, че Русе, като други български градове, ще получат възможността да бъдат изслушани от евродепутатите.

Уважаеми дами и господа,

Ние имаме нужда от Вашата помощ и съдействие за налагане на мерки за опазване на въздуха на Русе и на околната среда от вредни емисии. Настояваме за всекидневен мониторинг, чиито резултати да бъдат оповестявани публично, тъй като дейността на функциониращите предприятия пряко засяга здравето ни – нашето и на децата ни.

Ние настояваме за санкции за виновните замърсители и за въвеждане на принудителни мерки за опазване на въздуха. Искаме гарантиране на реални (не само на документи) безопасни и здравословни условия на труд за работещите в индустрията, както и за всички жители на района!, пише в документа.

В жалбата са цитирани европейски директиви, които трябва да се спазват. Членовете на групата изразяват надежда надяват новата кметска администрация да ги спазва и въз основа на тях да провери дали наистина се правят замервания на истинските замърсители на въздуха на Русе.